Pozdravljeni, tekačice in tekači!

Rudarskega teka 2019, ki ga je Zavod Savus pripravil v nedeljo, 28. aprila, so se udeležili tekači in tekačice iz vse Slovenije – nekaj pa tudi iz tujine. Tekli so na 10 in 20 kilometrov, del trase pa je bil čisto edinstven – potekal je namreč pod zemljo, po rudniku.

Tekači so startali ob 11. uri v Evroparku v Zagorju ob Savi. Tekli so čez Slačnik, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Tek so zaključili v Hrastniku. Tekači na 20 km so tekli še en krog preko rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo ter pretekli še enkrat 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku. Ob progi so jih spodbujali domačini in drugi navijači, na voljo so jim bile tudi okrepčevalnice. Na cilju jih je čakal topel obrok.

Rudarski tek je edina tovrstna tekaška preizkušnja daleč naokoli, ki teče tudi po rudniški jami, tekači pa morajo v njej teči s čelado in svetilko. Zadnjih nekaj metrov je tekačem na pomoč priskočil Perkmandeljc – nekaterim z vzpodbudno besedo, nekatere pa je poprijel pod roko in z njimi skočil čez cilj.

Letošnjega Rudarskega teka se je udeležilo 123 tekačic in tekačev, ki jih ni odvrnilo jutranje slabo vreme. Udeleženci so bili nad tekom navdušeni, še posebej nad delom, ki je potekal po rudniku.

Častni pokrovitelj Rudarskega teka 2019 je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, ki je v pogovoru za časopis Savus povedal, da se med Zasavce rad vrača. Na zaključni prireditvi je pomagal podeliti nagrade zmagovalcem in zmagovalkam v absolutni kategoriji, s Perkmandeljcem pa sta si izmenjala nekaj krepkih. Pri podelitvi so sodelovali tudi Anton Lisec, predsednik organizacijskega odbora Rudarskega teka Tadej Špitalar, zagorski župan Matjaž Švagan in hrastniški župan Marko Funkl.

Zmagovalci po dolžini trase in starostnih kategorijah:

Moški (14 do 29 let) – 10km

David Jarc
Martin Podmenik
Rok Razboršek

Moški (30 do 49 let) – 10km

Goran Maksimovič
Danijel Brčina
Tomaž Kavčič

Moški (nad 50 let) – 10km

Miran Cvet
Igor Zupanc
Rafko Zupanc

Ženske (14 do 29 let) – 10km

Nataša Bende
Lea Čebin

Ženske (30 do 49 let) – 10km

Mateja Baš
Nikolina Ilijanić
Irena Polanec

Ženske (nad 50 let) – 10km

Nataša Breznikar
Rozi Kokole
Jožica Murnik

Moški (14 do 29 let) – 21km

Tim Seničar
Nejc Dolanc
Luka Brković

Moški (30 do 49 let) – 21km

Nenad Karanovič
Aleš Gorenc
Jure Oberžan

Moški (nad 50 let) – 21km

Marko Kavzar
Dušan Podlogar
Marjan – Rosi Čebin

Ženske (14 do 29 let) – 21km

Anja Ulaga
Tjaša Sotlar

Ženske (30 do 49 let) – 21km

Ana Lavrač
Saša Kmetič
Mateja Mohorič

Ženske (nad 50 let) – 21km

Mija Ivanič
Irena Gruntar

Vsi rezultati so na ogled na tej povezavi.

Letos so organizatorji štirih zasavskih tekov, med katerimi je tudi Rudarski tek, poskusno združili moči in teke povezali v Tekaški pokal Zasavja. Rezultati Rudarskega teka se bodo upoštevali pri končnih rezultatih, v pokal pa bodo vključeni še Tek po ulicah Trbovelj, Tek in pohod po zagorski dolini in Kotredež trail.

Rudarski maraton 2019 smo izvedli skupaj z zvestimi pokrovitelji: Rudnik Trbovlje-Hrastnik, Thermana Laško, Občina Zagorje ob Savi, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Vzajemna, Dewesoft, TKI Hrastnik, Steklarna Hrastnik, Pošta Slovenije, Avtohiša Kržišnik Zagorje, Rent-a-car Juvan, Hiša okusov Pr’Čop, Nomago, Športna unija Slovenije, Eti Izlake, Red Bull, AGM Nemec, Komunala Trbovlje, Komunala Zagorje, Mercator, Gasilske zveze: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Zdravstveni dom Trbovlje, Hilman Zagorje, Medijska partnerja časopis Savus in Savus.si.

Čakamo vas

v zasavski dolini
EU Zastava
Slovenska zastava

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

EKP sklad
Slovenski regionalni razvojni sklad

© 2014 – 2019 Zavod Savus. Vse pravice pridržane.