Desetka – potek trase

  1. Start Rudarskega maratona bo v Evroparku v Zagorju ob Savi. Takoj po startu bodo tekači zavili v hrib po regionalni cesti proti Trbovljam.
  2. Tekači bodo po regionalni cesti tekli čez Slačnik (okrepčevalnica) in se kmalu znašli v občini Trbovlje. S Slačnika vodi proga navzdol po ozki soteski Bevško do vstopa v Trbovlje.
  3. Pri krožišču Sušnik bodo zavili desno po regionalni cesti proti trboveljski cementarni. Pot se tu poravna. Pred mostom čez Savo bodo zavili levo, tekli bodo po industrijski cesti skozi dva predora po levem bregu Save do Termoelektrarne Trbovlje. Tam bodo zavili levo v Savski rov (okrepčevalnica).
  4. Po Savskem rovu se bo pričel 5 km dolg tek po ravnem delu rudnika. Trasa poteka po Zveznem obzorju od Trbovelj do Hrastnika. Vmes jih čaka skoraj pol kilometra dolga pot po starem jamskem rovu, ki je obzidan z opeko in je značilnega profila.
  5. Na križišču 7 bo postavljena okrepčevalnica z vodo.
  6. Nekje v jami bodo tekači pritekli na »ozemlje« občine Hrastnik. Tekli bodo po progi, po kateri so včasih iz jame Hrastnik vozili premog do separacije Trbovlje.
  7. Zadnji del jamskega dela maratona predstavlja najtežji del teka po jami. Iz zveznega obzorja bodo morali tekači namreč do svetlobe preteči Barbara vpadnik in se na dolžini okrog 150 metrov vzpeti za okrog 40 višinskih metrov. Ko bodo pritekli iz jame na svetlobo v Hrastniku, jih bo čakal še zaključni del teka – podaljšan ciljni sprint.

Potek in profil trase Zagorje-Trbovlje (pdf)
Potek trase po jami